Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Történelem
Művészet
Sport
Recepttár
Elbeszélések
Mesék
Versek
Kisfilmek
 
 
EU-elnökség - Magyar roma festőnők tárlata az UNESCO párizsi székházában
2011.02.09. A A A
Négy magyar roma festőnő műveiből nyílt tárlat kedden este a az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székházában.

Az Európai Unió soros magyar elnökségének égisze alatt rendezett kiállítást Laurence Argimon-Pistre, az Európai Bizottság UNESCO-képviseletének vezetője és Bogyay Katalin magyar UNESCO-nagykövet nyitotta meg.

A kulturális sokszínűség fontosságát hirdető Romantikus utak című tárlaton Oláh Jolán, Bada Márta, Orsós Teréz és Oláh Mara 42 munkája látható. A festmények a KuglerArt gyűjteményéből érkeztek Párizsba.

Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum gyűjteményvezető muzeológusa, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a válogatás érdekessége, hogy kettős értelemben mutatja meg a kisebbséghez való tartozást, azaz azt, hogyan határozza meg magát egy roma nő. "A nő kiszolgáltatottsága nemcsak a férfiakkal szemben, hanem a többségi csoporttal szemben is megjelenik" - hangsúlyozta.

A kurátor az alkotók közül Oláh Mara munkáit tartja a legizgalmasabbaknak. Ezek egyfajta társadalmi feleselgetések: a festőnő ugyanis képeit szövegekkel látta el, s így tulajdonképpen üzen is a művészetével, amely arról szól, hogy saját személyes történeteit hogyan értelmezi a festészetben.

A megnyitót követően a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című műsorát nézhették meg az érdeklődők az UNESCO dísztermében. A táncestben egymást váltó képekben a Kárpát-medence paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a magyar, román, szlovák, cigány táncokat a népzenei kultúra legszebb dallamai kísérték, de az együttes zenekara önálló számokat is előadott.

A héten Spanyolországban is nyílik egy romák életével foglalkozó magyar kiállítás a magyar EU-elnökség programjainak részeként: a Valenciai Etnológiai Múzeumban szerdától a spanyol és a magyar cigányok életéről és társadalmi megítélésük történetéről a budapesti Néprajzi Múzeummal közösen készített fotókiállítás tekinthető meg, amelynek szintén Szuhay Péter a kurátora.

A Spanyolországot és Magyarországot rokonító közös pontok egyike, hogy az Ibériai-félszigeten is jelentős cigány népesség él, még ha arányát tekintve kisebb is, mint a Kárpát-medencében. A problémák mellett az értékek is közösek, hiszen a sokszínűség nemcsak Európa, de egy-egy ország kultúráját is gazdagabbá teszi. A budapesti Néprajzi Múzeum rendezésében megvalósuló kiállítás a cigányokról készített fotók segítségével a többségnek a cigányságról alkotott képét és a cigányok ezzel jórészt ellentétes önképét igyekszik bemutatni és értelmezni - olvasható a Hungarofest közleményében.

A párizsi kiállítás február 11-ig, a valenciai tárlat június 26-ig tekinthető meg.

forrás: MTI
További cikkek
Cigány Színház
EU-elnökség - Magyar roma festőnők tárlata az UNESCO párizsi székházában
20 éve a cigánytánc bűvöletében
Az elmúlt negyven év roma festészete
Mission impossible - Vespa
Összes cikk megtekintése
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English