Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
ÜDVÖZÖLJÜK
Köszönöm, hogy érdeklődéseddel tünteted ki a Roma Polgári Tömörülés munkáját. Politikusként a rendszerváltás óta vagyok aktív tagja a roma közéletnek, 2007 márciusa óta pedig a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökeként képviselem a főváros nagyjából 150-200 000 fős roma lakosságát. Új irányvonalat, változást hirdetek.
Hm... Ez érdekel!
MAGAZIN
Dancs Évi
2021.05.05.
A Roma Polgári Tömörülés azért készítette ezt a kis filmet, hogy bemutassa azokat a roma származású embereket, akik a hétköznapok során teszik mindennap a dolgukat. Ők azok az emberek, akik hétköznapi, esetenként kevéssé megbecsült foglalkozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy kényelmesebb, vagy szebb és jobb legyen az életünk.

Ebben a portérfilmben Dancs Évát mutatjuk be, aki fodrászként dolgozik.Ez a film az Európai Unió Alapvető- és Állampolgári Jogok Programjának támogatásával jött létre. Ennek a filmnek a tartalmáért kizárólag a Roma Polgári Tömörülés a felelős. Nem tekinthető az Európai Bizottság véleményének.
Hm... Ez érdekel!
AKTUALITÁSOK
Álláshirdetés - trolibuszbuszvezető
2021.11.02.
Trolibuszvezető munkalehetőség!

cég: BKV Zrt.

munkavégzés helye: Budapest

feltétel: betöltött 21. életév, „TR” kategóriás jogosítvány, egészségügyi alkalmasság (102-es kód), PÁV II. vizsga, GKI igazolvány (ennek hiányában 1 éves tanulmányi szerződéssel megszerezhető)

Amennyiben a jelentkező nem rendelkezik „TR” kategóriás jogosítvánnyal, csak „C, vagy D” kategóriával a munkaadó vállalja a betanítást. A betanítás idejére a fizetés biztosított (1400 Ft/óra bruttó bér napi 7 órában).

alapbér: bruttó 1779 Ft/óra

vidéki munkavállalók részére ingyenes munkásszálló

további juttatások: éves cafetéria, utazási igazolvány családtag részére, kollektív szerződés szerinti további juttatások.

További részletek, jelentkezés: trolibuszvezető állás.
Hm... Ez érdekel!
Álláshirdetés - autóbuszvezető
2021.11.02.
Autóbuszvezető munkalehetőség!

cég: BKV Zrt.

munkavégzés helye: Budapest

feltétel: betöltött 21. életév, „D” kategóriás jogosítvány, egészségügyi alkalmasság (102-es kód), PÁV II. vizsga, GKI igazolvány (ennek hiányában 1 éves tanulmányi szerződéssel megszerezhető)

Amennyiben a jelentkező nem rendelkezik „D” kategóriás jogosítvánnyal, csak „C” kategóriával a munkaadó vállalja a betanítást. A betanítás idejére a fizetés biztosított (1400 Ft/óra bruttó bér napi 7 órában).

alapbér: bruttó 1779 Ft/óra

vidéki munkavállalók részére ingyenes munkásszálló

további juttatások: éves cafetéria, utazási igazolvány családtag részére, kollektív szerződés szerinti további juttatások.

További részletek, jelentkezés: autóbuszvezető állás.
Hm... Ez érdekel!
 
KÖZÖS JÖVŐ: KISFILMEK
„Csak együtt mehetünk tovább…”
Makai István elnök gondolatai
 
Együtt…
Molnár Ferenc Caramel mesél
   
„Óriási a média és a közösség felelőssége…”
Fátyol Zsuzsanna, Hégető Honorka és Tolerancia-díjas újságíró
 
„Békében és egyetértésben egy építkezést el kell indítani…”
Virág Endre, vállalkozó véleménye
RPT ESEMÉNYEK
Álláshirdetés Villamosvezető Tanuló
2021.12.01.
Villamosvezető-tanuló munkalehetőség!

cég: BKV Zrt.

munkavégzés helye: Budapest

feltétel: betöltött 20. életév, 8 általános iskolai végzettség, szakmai orvosi és alkalmassági vizsgálat (erre a BKV. küldi a jelentkezőt) büntetlenséget igazoló érvényes hatósági erkölcsi igazolvány

bérezés: tanfolyam elméleti képzés idejére: bruttó 212.800 Ft, gyakorlati részre: bruttó 258.400 Ft

vidéki munkavállalók részére ingyenes munkásszálló

további juttatások: éves cafetéria, utazási igazolvány családtag részére, kollektív szerződés szerinti további juttatások.

További részletek, jelentkezés: További részletek, jelentkezés: villamoszvezető állás.
Hm... Ez érdekel!
 
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English
Mission impossible - Vespa
2010.11.25. A A A
Groó Diána a majdnem lehetetlent kísérti kamasz road-movie-jában: hamisság nélkül mesélni el egy történetet egy roma srácról, Magyarországon, ma.

Groó Diána bátor fiatal rendezőnő. Utazásos kalandmozit forgatott egy roma kiskamaszról, aki életében először felkerekedik, hogy alföldi szülőhelyéről a fővárosba utazzon. Megkeresni az apját, akiről az anyja sem szívesen beszél neki, és akiről csak egy munkaruhás-védősisakos fotót őriznek a Máriát ábrázoló giccses szentkép hátoldalán. A sztori önmagában persze nem nagy ügy, mondhatjuk. Hogy mindezt 2009 kölcsönös indulatoktól és előítéletektől terhes Magyarországán tette-teszi, ahol éppen hétköznapi roma gyerekek, nők és férfiak esnek sorozatgyilkosság áldozatául, az már nagyobb tétre megy. Az meg, hogy mindezt a hamisság és a közhelyesség elkerülésének szándékával próbálja meg, miközben kifejező és érthető filmnyelvet keres - az meg már-már a merészség kategóriájába sorolható.Nem nagy ügy

A 12 éves, hatodikos Lali sorsa szinte semmiben nem különbözik a vidéki Magyarországon felnövő kamaszokétól, akiknek szülei nem élnek együtt. Jobb híján tisztesnek mondható szegénység. A napról napra élés elkeserítő és reményt keltő pillanatainak hullámzása. Apró örömök a haverokkal való kártyázás és kocabagózás, a fürdőzések és baráti évődések kurta pillanataiban. Helytállás a minőség romjait egészen groteszk keménységgel közvetítő iskolában.

Lali akár elégedett is lehetne. Szerető, megértő anyja van (a Nyakó Julitól megszokott letisztult alakítás). Aki a fiú érzékenységét a lehetőség szerint minél teljesebben tiszteletben tartva terelgeti és vigyázza őt. Igyekvő és jóindulatú pótapa-jelölt. Ragaszkodó és odaadó barát. Laliban mégis egyre erősebben dolgozik az apa hiánya. És egy váratlanul előállt kártyanyeremény okot is ad az útnak induláshoz.

Egy ideig easy rider…

Lali az ezer kereskedelmi akciók egyikéből származó csokoládét nyer kártyán. A benne lapuló győztes utalvány egy Vespa robogót ígér. A motort Budapesten kellene átvenni. A fiúban a vonzó tárgy összekapcsolódik az apával való találkozás ígéretével. Lali elszökik otthonról és útnak indul. Először tűzpiros motorvonattal, majd autóstoppal.

A nagyvárossal, a világgal való találkozás egyrészt ijesztő és idegen, furcsa és érthetetlen helyzetekkel teli. Teli unott és rutinból keménykedő biztonsági őrökkel, simlis és pitiáner vállalkozócskákkal, korán eltorzult lelkű pesti kortársakkal, a könnyebb ellenállás irányába intézkedő rendőrökkel, arctalan és közömbös városiakkal.

Ám saját fantáziájának, még éppen meg nem rontott hitének eredményeként vele a reménykedés, hogy a városdzsungelben valahol meglesz az apja is. Vagy egy toronydarun (a film egyik legjobb jelenete) vagy a metróalagútban. És az utazás, a kaland hozza el Lali számára az Amerikába vágyó, különleges zenei produkcióból élő vándorzenész Sanyi (Balogh Rudolf) barátságát is.

... aztán hard

Bár Lali és Sanyi megszerzik és több rázós körön keresztül megőrzik a tűzpiros robogót, a kaland végül komor fordulatokat vesz. Előbb a férfi ijed meg a Lali képében váratlanul jött felelősségtől (a Vespa számomra legerősebb részlete). Majd a motort makacsul őrző fiút teszi kemény próbára az éjszakai országút és benne életre kelő ösztönlények feltűnése.

A film a játékidő nagyobbik részében eredményesen egyensúlyozik a peremléten élők sorsát megörökítő alkotások kemény dokumentarizmusa és a giccsbe hajló közhelyesség kettős csapdái között. A rendezőnőnek és Kardos Sándor operatőrnek sokszor sikerül egyfajta meseszerűen megemelt, mágikus-varászos realista hangvételt találnia. Telitalálat és szinte hibátlan a februári filmszemlén színészi különdíjjal jutalmazott, amatőr Tóth Sándor alakítása.

Ígéretek

A film mégsem lesz képes nagyhatású, a kincskeresés és az utazásos kalandmozi zsánerelemeit felhasználó közönség-kedvenccé válni. Érzésem szerint ennek fő oka a remek karakterek és a legtöbb jelenet kibontatlansága, kurta-furcsa vázlatossága. És néhány feleslegesen direkt vagy művészieskedő megoldás (pl. a távcsöves puska célkeresztjében motorját toló Lali képe már bulvárosan túlzó, didaktikus motívum).

Hogy milyen országban élünk, arra vonatkozóan tessék megnézni a filmet, majd elolvasni hozzá a fentebb becsatolt előzetes YouTube-oldalán található, gyűlölettől fröcsögő kommentárokat! Tanulságos lesz...

Forrás: nyugat.hu
További cikkek
Cigány Színház
EU-elnökség - Magyar roma festőnők tárlata az UNESCO párizsi székházában
20 éve a cigánytánc bűvöletében
Az elmúlt negyven év roma festészete
Mission impossible - Vespa
Összes cikk megtekintése