Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Történelem
Művészet
Sport
Recepttár
Elbeszélések
Mesék
Versek
Kisfilmek
 
 
A cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedések
2012.02.08. A A A
KATHE SAM - ITT VAGYUNK! - A cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedések

Ismerjük megy EGYMÁST, és MAGUNKAT!
Mintegy 700 éve közös hazában élünk mi, romák és nem romák, mégis sokan alig ismerjük saját gyökereinket és egymás kultúráját.
Hetente megjelenő magazin rovatunkban a romák történelmét mutatjuk be.

Ezen a héten a történelem során a cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedésekkel foglalkozunk.

Forrás és köszönet: Székely János, Cigány népismeret
A cigányság érdekében való intézkedés szükségességét egyre többen felismerték a 18 -19. században. Így például Palermóban 1680-ban külön templomot adnak át a cigányok számára. III. Károly spanyol király 1783-ban polgárjogot adományozott a letelepedett cigányoknak.

Jelentős lépés volt Magyarországon az 1893-as népszámlálás. Világossá vált az adatokból, hogy a cigányság jelentős része már letelepülten él, vagyis a legfőbb megoldandó probléma nem a ’kóborlás’ betiltása. Hermann Antal az összeírás kapcsán megírt tanulmányában nagyon világosan megfogalmazza a máig is érvényes legfőbb két tennivalót: a munkalehetőség és az oktatás biztosítását a cigányság számára.

Előremutató és építő volt Habsburg József főherceg tevékenysége is a cigányság érdekében. A cigánysággal való jó kapcsolata egy kalandos eseménnyel kezdődött. A königgrätzi csata (1866) előtt nem sokkal a csehországi erdőkben táborozott a császári sereg. A főherceg az éjszakába nyúlóan dolgozott. Egyszer csak egy cigány katonáját jelentették be nála. Az öreg cigány beszélni akart a főherceggel. József főherceg azonnal a rendelkezésére állt. A cigányember kihívta a sátorból a főherceget, és megmutatta neki, hogy az erdő fölött milyen izgatottan repdesnek a madarak. Ez arra utalt, hogy hadsereg közeledik. A főherceg azonnal riadót fújatott, és így felkészülten várták a poroszok éjszakai rajtaütését. Ettől kezdve a főherceg barátja és segítője lett a cigányságnak.

Cigány szótárt adott ki Nagyidai Sztojka Ferenccel, a nagy tudású cigány emberrel együtt (1866; 1888). Saját alcsúti birtokán igen sok cigányt letelepített, és az iskoláztatásukat is megszervezte. A cigány esküvőkön gyakran volt vőfély, és sok esetben ő maga főzött. Ebben az időszakban Európa-szerte erősödni kezdett a cigányság öntudata, identitástudata is. Ezt mutatta a páneurópai roma konferencia (1879).

Forrás: Székely János: Cigány népismeret

Következő Témakör: A pharrajmos
További cikkek
Híres cigányok a magyar történelemben
A rendszerváltozás óta
A cigányság helyzete a II. világháború után
A Pharrajmos
A cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedések
Összes cikk megtekintése
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English