Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Hírek
RPT események
Galéria
Hasznos információk
Kisebbségi választás 2010
Új Híd rádió műsor archivum
 
 
Cigány hős nevét viseli ezentúl a Nyugati tér egy része
2021.03.29. A A A
Az Idetartozunk Egyesület kezdeményezésére új nevet kap a Nyugati tér közvetlenül a pályaudvar mellett elterülő része, közölte Kerepl-Fronius Gábor a Facebook-oldalán. A főpolgármester-helyettes bejelentette, a tér Puczi Béla nevét viseli majd, akinek emlékét egy kis tábla őrizte eddig mindössze a pályaudvar oldalában.„Alig néhányan tudtak a tábláról, ahogy alig néhányan ismerik az embert is, akinek a nevét a tér e része viselni fogja. Büszke vagyok arra, hogy előterjesztőként én jegyezhetem ezt az előterjesztést, miként arra is, hogy olyan városvezetésnek vagyok tagja, amelyben ez a kezdeményezés természetes támogatásra talál”
– írta Kerpel-Fronius.

A főpolgármester-helyettes felidézte, 1990. március 20-án, a romániai forradalom győzelmét követően néhány, a hatalom és a sajtó által heteken át módszeresen felszított etnikai konfliktus brutális összecsapásba torkolt. A román túlerővel szemben a magyarokat egy később a helyszínre érkező, magyar cigányokból álló önkéntes csoport mentette meg. A közismert elbeszélések szerint a magyarok védelmére kelő romák azt kiáltották: „Ne féljetek, magyarok, mert itt vannak a cigányok!”

E csoport egyik tagja Puczi Béla volt. Puczit az összecsapás után súlyosan megsebesülve börtönbe zárták, ahol további zaklatások és bántalmazások érték. „A börtönből szabadulva sem jutott jobb sors neki, mint örök vándorlás és küzdelem a reménytelenségben”, írta Kerpel-Fronius.

„Egy ember sorsa, személye cáfol rá megannyi közhelyre, sunyin elharapott félmondatra, odavetett megalázó megjegyzésre. Arról is szól, hogy miként is vagyunk mi egymással: cigányok és magyarok. Puczi Béla részvételével, halált megvető bátorsággal és természetességgel, magukat nem kímélve vetették bele magukat a harcokba cigány honfitársaink és bizonyították be: nincsenek cigányok és magyarok, csakis magyar cigányok vannak. Akiknek sorsa egy a mi sorsunkkal, igazsága egy a mi igazságunkkal, ha a közös veszélyben küzdeni kell.”

Kerpel-Fronius felhívta ugyanakkor a figyelmet Puczi hányattatott sorsára, és arra: „nem lehet ez a tér a nyugodt emlékezés helyszíne, csak a dühösé, a bele nem nyugvóé, a meg nem alkuvóé. Olyan helyszínnek kell lennie, ahol a magyarságunkat, történelmünket végre nyers valójában gondoljuk végig, nem olcsó pátosszal. Ahogy a szolidaritás, összetartás, nemzeti egység sokszor unalomig koptatott kifejezéseit is. Erre emlékeztessen bennünket Puczi Béla tere.”

forrás: www.telex.hu
További cikkek
Cigány hős nevét viseli ezentúl a Nyugati tér egy része
Holokauszt Kiállítás
Függetlenség Napja 2017
Cigányság és a Migránsok
IRU Magyarországon
Összes cikk megtekintése
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English