Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
ÜDVÖZÖLJÜK
Köszönöm, hogy érdeklődéseddel tünteted ki a Roma Polgári Tömörülés munkáját. Politikusként a rendszerváltás óta vagyok aktív tagja a roma közéletnek, 2007 márciusa óta pedig a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökeként képviselem a főváros nagyjából 150-200 000 fős roma lakosságát. Új irányvonalat, változást hirdetek.
Hm... Ez érdekel!
MAGAZIN
Dancs Évi
2021.05.05.
A Roma Polgári Tömörülés azért készítette ezt a kis filmet, hogy bemutassa azokat a roma származású embereket, akik a hétköznapok során teszik mindennap a dolgukat. Ők azok az emberek, akik hétköznapi, esetenként kevéssé megbecsült foglalkozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy kényelmesebb, vagy szebb és jobb legyen az életünk.

Ebben a portérfilmben Dancs Évát mutatjuk be, aki fodrászként dolgozik.Ez a film az Európai Unió Alapvető- és Állampolgári Jogok Programjának támogatásával jött létre. Ennek a filmnek a tartalmáért kizárólag a Roma Polgári Tömörülés a felelős. Nem tekinthető az Európai Bizottság véleményének.
Hm... Ez érdekel!
AKTUALITÁSOK
Álláshirdetés - trolibuszbuszvezető
2021.11.02.
Trolibuszvezető munkalehetőség!

cég: BKV Zrt.

munkavégzés helye: Budapest

feltétel: betöltött 21. életév, „TR” kategóriás jogosítvány, egészségügyi alkalmasság (102-es kód), PÁV II. vizsga, GKI igazolvány (ennek hiányában 1 éves tanulmányi szerződéssel megszerezhető)

Amennyiben a jelentkező nem rendelkezik „TR” kategóriás jogosítvánnyal, csak „C, vagy D” kategóriával a munkaadó vállalja a betanítást. A betanítás idejére a fizetés biztosított (1400 Ft/óra bruttó bér napi 7 órában).

alapbér: bruttó 1779 Ft/óra

vidéki munkavállalók részére ingyenes munkásszálló

további juttatások: éves cafetéria, utazási igazolvány családtag részére, kollektív szerződés szerinti további juttatások.

További részletek, jelentkezés: trolibuszvezető állás.
Hm... Ez érdekel!
Álláshirdetés - autóbuszvezető
2021.11.02.
Autóbuszvezető munkalehetőség!

cég: BKV Zrt.

munkavégzés helye: Budapest

feltétel: betöltött 21. életév, „D” kategóriás jogosítvány, egészségügyi alkalmasság (102-es kód), PÁV II. vizsga, GKI igazolvány (ennek hiányában 1 éves tanulmányi szerződéssel megszerezhető)

Amennyiben a jelentkező nem rendelkezik „D” kategóriás jogosítvánnyal, csak „C” kategóriával a munkaadó vállalja a betanítást. A betanítás idejére a fizetés biztosított (1400 Ft/óra bruttó bér napi 7 órában).

alapbér: bruttó 1779 Ft/óra

vidéki munkavállalók részére ingyenes munkásszálló

további juttatások: éves cafetéria, utazási igazolvány családtag részére, kollektív szerződés szerinti további juttatások.

További részletek, jelentkezés: autóbuszvezető állás.
Hm... Ez érdekel!
 
KÖZÖS JÖVŐ: KISFILMEK
„Csak együtt mehetünk tovább…”
Makai István elnök gondolatai
 
Együtt…
Molnár Ferenc Caramel mesél
   
„Óriási a média és a közösség felelőssége…”
Fátyol Zsuzsanna, Hégető Honorka és Tolerancia-díjas újságíró
 
„Békében és egyetértésben egy építkezést el kell indítani…”
Virág Endre, vállalkozó véleménye
RPT ESEMÉNYEK
Álláshirdetés Villamosvezető Tanuló
2021.12.01.
Villamosvezető-tanuló munkalehetőség!

cég: BKV Zrt.

munkavégzés helye: Budapest

feltétel: betöltött 20. életév, 8 általános iskolai végzettség, szakmai orvosi és alkalmassági vizsgálat (erre a BKV. küldi a jelentkezőt) büntetlenséget igazoló érvényes hatósági erkölcsi igazolvány

bérezés: tanfolyam elméleti képzés idejére: bruttó 212.800 Ft, gyakorlati részre: bruttó 258.400 Ft

vidéki munkavállalók részére ingyenes munkásszálló

további juttatások: éves cafetéria, utazási igazolvány családtag részére, kollektív szerződés szerinti további juttatások.

További részletek, jelentkezés: További részletek, jelentkezés: villamoszvezető állás.
Hm... Ez érdekel!
 
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English
A rendszerváltozás óta
2012.03.08. A A A
KATHE SAM - ITT VAGYUNK! - A cigányság rendszerváltást követő helyzete

Ismerjük megy EGYMÁST, és MAGUNKAT!
Mintegy 700 éve közös hazában élünk mi, romák és nem romák, mégis sokan alig ismerjük saját gyökereinket és egymás kultúráját.
Hetente megjelenő magazin rovatunkban a romák történelmét mutatjuk be.

Ezen a héten a cigányság a rendszerváltozást követő helyzetével foglalkozunk.

Forrás és köszönet: Székely János, Cigány népismeret


Magyarországon 1993-ban deklarálták a cigányságot először, mint államalkotó, nemzetünkhöz tartozó etnikai kisebbséget (a tizenhárom államalkotó kisebbség között). A rendszerváltás egyik nagy eredménye volt a kisebbségi önkormányzatok létrehozása is. A kisebbségi önkormányzatok rendszere egy Európában egyedülálló kísérlet a kisebbségek képviseletének biztosítására. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat 1995. ápr. 11-én alakult meg. Első elnöke Farkas Flórián lett. Ez a nap azóta a magyarországi cigányság hivatalos ünnepe.

A törvényben azonban tisztázatlan maradt az a kérdés, hogy ki tekinthető egy kisebbség tagjának. Így történhetett meg például az, hogy Jászladányban 2002-ben egy kivételével csupa nem roma lett a cigány kisebbségi önkormányzat tagja. Nagy problémát jelent az is, hogy a roma kisebbségi képviselők jelentős részének iskolai végzettsége nagyon alacsony (nyolc általános, vagy kevesebb). Szintén rossz fényt vetett a kisebbségi önkormányzatokra az, hogy a képviselők igen gyakran indokolatlan vagy túlzott tiszteletdíjakat vettek fel. Elismerést kapott a lovári (1992-tôl) és a beás (1996- tól) nyelv, mindkettőből lehet elismert nyelvvizsgát tenni.

1994-ben Pécsett létrejött a Gandhi Gimnázium, amely Európa első cigány középiskolája, s ugyanebben az évben Budapesten megnyitotta kapuit a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola. Csepelen színvonalas cigány óvoda kezdett működni (1994), Józsefvárosban pedig tanoda a cigány tanulók számára (1997). A Zsámbéki Katolikus Tanárképző Főiskola romológiai tanszéket hozott létre (1994). Kállai Ernő személyében cigány származású kisebbségi ombudsman látja el a kisebbségek jogvédelmének képviseletét. A rendőr szakközépiskola tananyagába bekerült a cigánysággal kapcsolatos ismeretek oktatása.

Sokféle rendezvény is próbálta és próbálja a cigányság integrációját segíteni, így például az Európai Magyar Cigány Filmfesztivál, a Sziget fesztivál roma programjai, a Roma Kupa, stb.

A rendszerváltás legnagyobb jelentőségű változása azonban a cigányság többségének munkanélkülivé válása.

A rendszerváltás előtt a cigányság túlnyomó többsége dolgozott. A rendszerváltás után három évvel (1993) már csak a munkaképes cigány lakosság 28,6%-a volt aktív kereső! Az átgondolatlan gazdaságpolitika következtében a gyengébb és sebezhetőbb társadalmi rétegek szinte behozhatatlan hátrányba kerültek. Új és aggasztó jelenség egész falvak és térségek homogén cigányfalvakká, térségekké alakulása. Az első ilyen településünk Alsószentmárton volt (amelynek 1893-ban még csak 17,4%-a volt roma). Újabban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében alakul ki egyre több ilyen leszakadó térség. A folyamattal együtt jár a mélyszegénység és a munkanélküliség terjedése is az adott vidéken. Az ilyen területeken általában csökken a közbiztonság, megszaporodnak a lopások.

Elszomorító fejezete a magyarországi cigányság és többség történetének az olaszliszkai gyilkosság (2006), ahol egy 45 éves tanárt lincseltek meg cigányok, mert a kocsija elé kiszaladt egy kislány, aki aztán az árokba esett, és a családtagok azt gondolták, hogy valami baja történt. Éppígy elszomorító eseménye az utóbbi éveknek a 2008- 2009-es gyilkosságsorozat. Nagycsécsen Molotov palackot dobtak, és rálőttek két cigányok lakta házra. Egy középkorú roma férfi és a sógornője meghalt. Tatárszentgyörgyön felgyújtottak egy házat, a kimenekülő családfőt és ötéves kisfiát agyonlőtték. Tiszalökön egy éjszakai munkába induló roma férfit lőttek agyon. Kislétán egy 45 éves roma asszonyt lőttek le a házában, 13 éves kislányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

Az eseménysorozat kapcsán az is megdöbbentő, hogy a rendőrség hosszú idő óta figyelte a gyilkosságokat tervező csoportot, ám pontosan akkor, amikor azok a fegyvereket beszerezték, a megfigyelésüket abbahagyták. Szintén nagy felháborodást váltott ki Marian Cozma, híres kosárlabdázó meggyilkolása is Veszprémben.

Ezek az esetek a fokozódó feszültség jelei. Azt mutatják, hogy óriási szükség volna arra, hogy a cigányság és a mélyszegénységben élők problémáin enyhítsen a társadalom. Óriási szükség volna számukra munkalehetőséget teremteni, az oktatás területén való lemaradásukat csökkenteni, a közbiztonságot megerősíteni. Mindenekelőtt pedig óriási szükség volna arra, hogy a vak indulatok helyett az emberiesség, a szeretet, a segítőkészség megerősödjön cigányok és nem cigányok szívében egyaránt.

Következő témakör: Híres cigányok a magyar történelemben
Forrás: Székely János: Cigány népismeret
További cikkek
Híres cigányok a magyar történelemben
A rendszerváltozás óta
A cigányság helyzete a II. világháború után
A Pharrajmos
A cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedések
Összes cikk megtekintése